Günümüzün gelişen şartlarında konut kiralarken ve ya satın alırken enerji verimliliğine göre incelemeler yapmanız mümkün olacak. Ve bu sayede daha mantıklı doğrultuda tercihler yapabileceksiniz. Enerji kimlik belgesi zorunlu mu? Enerji Kimlik Belgesi Kanunu yada yasası?
Mevcut binalarınızda da almanız zorunlu olan enerji kimlik belgesine göre binanızın yalıtımını yapmak zorundasınız. Bu sayede kimlik belgesi için gerekli işlemler sonucu doğal olarak fazlasıyla tasarruf sağlamış durumda olacaksınız. Aynı zamanda enerji sınıf standardında D sınıfı ve üzeri çıkmanız gerektiğini de hatırlatalım.
Enerji kimlik belgesi nedir?
1 Ocak 2011 yılında yürürlüğe giren yasa sonucu 1000m2 ve üzerinde olan tüm yapılar için zorunlu bir parça haline gelmiştir. Yeni yapılan her bina için iskân belgesi doğrultusunda bu enerji kimlik belgesinin alınması zorunludur. Eski ve yapı denetimi mevcut binalar içinse en geç 2017 yılına kadar bu belgenin alınması gereklidir. Belgenin geçerlilik süresi on yıldır.
Belgede ne bulunmaktadır?
Binaları detaylı analiz sonucu ortaya çıkarılan enerji kimlik belgesinde bina ile ayrıntılı birçok şey bulunmaktadır. Enerji kimlik belgesinde binanın kullanım alanları, kullanım amaçları, bina kullanımı ile ilgili gerekli belgeler, düzenleme yapan kişi ve düzenleme belgeleri gibi şeyler bulunmaktadır. Binanın ısınması, soğuması, aydınlanması, havalanması ve sıcak su tüketimi için harcanan enerji değerleri, yıllık tüketilen enerji miktarı, toplu konutlarda bina başına düşen bireysel enerji kullanım miktarları, enerji kullanımı sonucu yayılan sera gazlarının miktarı ve benzeri ölçütler belge üzerinde yer almaktadır. Hedeflenen Türkiye’de bilinçli bir enerji tüketimi ve aynı zamanda fazlasıyla enerji tasarrufu sağlanmasıdır.
Binaların enerji performansı nasıl belirlenir?
Binaların metrekare başsına düşen net yıllık tüketim miktarı hesaplanır. Bu değerlerden yola çıkılarak etrafa yayılan zararlı gazların miktarı belirlenir. Bulunan değerler referans olarak seçilmiş her hangi bir bina için karşılaştırılarak listelenir. Ve yapılan karşılaştırmalar sonucu binalar için A-G aralığında enerji tüketim sınıfları belirlenir.
Toplu konut aşamasında enerji kimlik belgesi
Enerji kimlik belgesi tüm Türkiye genelinden bulunan ilçe ve il belediyeleri tarafından 1 Ocak 2011 tarihinden beri iskân belgesi alma aşamasında zorunlu olarak istenmektedir. İl ve ilçe belediyelerinin yanı sıra aynı istek toplu konut idaresi (TOKİ) içinde mevcuttur. Toplu konut idaresi de kendi denetlemiş olduğu binalarda yapı kullanma ruhsatı almak için projeyi sağlayan firmadan zorunlu olarak enerji kimlik belgelerini istemektedir.
Aydınlatma, mimari tasarım, tesisat, elektrik tesisatı gibi binanın enerji kullanımıyla alakalı konularda Toplu konut yapılarının enerji kimlik belgelerine dikkat edilmekte ve fazlasıyla göz önünde bulundurulmaktadırlar. Enerji kimlik belgesinde yer alan standartlara ve verilere göre birçok proje şekillenmekte ve tasarım zenginleştirilmektedir. Toplu konut projelerinde zorunlu olarak uygulanan bu enerji kimlik belgesinin sonucunda Türkiye’de enerji tasarrufunun üst düzeyde olması hedeflenmektedir.